בהריון? ברכות! תיהני. תפנקי את עצמך, זה חשוב!
אני מניחה שכבר קראת אי אילו מאמרים/פוסטים כאלו ואחרים על תזונה בהריון ומה לאכול וכמה ועל זה שאת לא אוכלת בשביל שניים.
אז הכול נכון, תזונה בהריון זה עניין חשוב ואכן לא צריך לאכול כמותית בשביל שניים אבל בהחלט יש פה אכילה אחראית בשביל שניים (או יותר...).
למה כוונתי באכילה אחראית? שצריך לדעת גם ממה להימנע ובמה להפחית ואפילו לאמץ כמה כללים חדשים.
מניעת הרעלת מזון:
הסיכוי ללקות בהרעלת מזון במהלך ההיריון גבוה יותר ומה שעשוי להתבטא במחלה קלה בלבד אצל אישה לא הרה עשוי להיות מסוכן עד כדי מומים והפלות אצל אישה הרה. לכן, יש להיזהר מאוד במיוחד באכילה מחוץ לבית ובמקומות לא מוכרים וממזונות שלא ברור כמה זמן עבר מאז הכינו אותם כמו סלטים מוכנים במעדניות ובתי קפה.
מינהל התרופות האמריקאי (ה-FDA) ואיגוד הדיאטנים האמריקאי וכן משרד הבריאות הישראלי פרסמו בשנים האחרונות רשימת מזונות מהם מומלץ להימנע לאורך כל שלבי ההריון:
- בשר נא או בשר שלא בושל מספיק זמן - כלומר יש להימנע מקרפצ'יו, סטייק טרטר וסטייק שלא עשוי well done
- בהכנה של בשר טחון או בטיפול במוצרי בשר / עוף / דגים לפני בישולם במטבח הביתי יש להיזהר במיוחד בגלל רגישותם. יש להימנע מטעימה של בשר טחון לא מבושל (כמו לצורך תיקון תיבול) או מנגיעה בבשר ואח"כ במזונות שנאכלים ללא בישול כמו פירות וירקות.
- דג נא - זה אומר שאין סושי, סביצ'ה וסשימי. כמו כן, יש להימנע מסושי צמחוני מכיוון ומכינים אותו על אותו משטח עבודה בו מכינים סושי עם דג חי וזיהום עובר בקלות דרך משטח זה. כן אפשר להכין בבית תוך הקפדה על הפרדה מוחלטת בין משטחי העבודה בין סושי צמחוני ורגיל.
- בשר ודגים מעושנים - תהליך העישון איננו מספיק להקטנת כמות חיידקים מסוכנים. יש לאכול מזון כזה רק אם חומם לטמפ' שמעלה אדים או בתבשיל חם.
- דגים גדולים כמו טונה, מקרל ודג חרב, עשויים להכיל כספית. בשנת 2004 המליץ ה-FDA על כך שאוכלוסיות רגישות כמו נשים המנסות להרות, נשים הרות, נשים מניקות וילדים ימנעו מהם לחלוטין ואילו טונה מקופסאות שימורים יש להגביל לשתי קופסאות בשבוע.
- ביצים לא מבושלות - ביצים שהחלמון עדיין נוזלי כגון - ביצה עין, ביצה רכה, שקשוקה.
- כל המכיל ביצים שלא עברו בישול מלא או פסטור כמו מיונז ביתי (אין בעיה עם קנוי), מוס או גלידה שמכינים בבית ומנות המכילות קצף ביצים כמו טירמיסו (גם במסעדה). בהכנת עוגות, להימנע מטעימת הבלילה אם יש בה ביצים.
- נבטים חיים מכל סוג, כולל אלפלפה בגלל בקטריות הקיימות בתוך הנבט ואינן נשטפות במים וסבון
- גבינות או מיצים שלא עוברים פיסטור. זה לא הזמן לצאת לטיול מחלבות ביתיות או לקנות מיץ טבעי בדוכן. אלו מזונות רגישים להתפתחות חיידקים מסוכנים ויש לאכול רק מה שעבר תהליך פסטור המבטיח שאין חיידקים מסוכנים. כמו כן, מומלץ להימנע מגבינות עם עובש וגבינות בשלות ( קממבר, רוקפור , ברי וכיו"ב) אלא אם כן מצוין בפירוש שהוכנו מחלב מפוסטר.
- מוצרים שפג תוקפם, נשמע ברור מאיליו? זהו שלא, יש הרבה שלא מסתכלים על תאריך התפוגה או שמתעלמים ממנו. יש להתייחס אליו, יש לו משמעות. הסתכלו על תאריך התפוגה כבר בשלב הקנייה.
- פירות וירקות יש לשטוף היטב במים וסבון.
- מומלץ לא להזמין במסעדות סלטים או מנות אחרות המוגשות קרות כמו סלטים למיניהם או כריכים אלא מזון שמכינים במקום ומוגש בטמפ' גבוהה.
הקפדה טובה יותר על הגיינה במטבח הביתי:
- המרכז לבקרת מחלות האמריקאי ממליץ לרחוץ ידיים במשך 20 שניות רצופות, לפחות 10 פעמים ביום (לא כולל אחרי ביקור במקומות חשובים או החלפת חיתול). אני אישית מחזיקה במטבח בקבוק גדול של ג'ל אלכוהול לידיים וכל פעם לפני מגע במזון יש לחטא את הידיים היטב.
- אחסון מוצרי מזון במקרר - הפרדה בין מוצרים מבושלים ולא מבושלים ובין בשר ומוצריו ופירות וירקות.
- תחום הטמפרטורות המסוכן ביותר להתפתחות חיידקים מזיקים במזון הוא בין 4 ל 60 מעלות צלסיוס. מזון יש לאחסן בטמפ נמוכה או גבוהה מטווח זה. זכרי את "כלל השעתיים", מזון שהיה בטמפ החדר שעתיים ומעלה יש לזרוק. מעל טמפ חדר של 32 מעלות צלסיוס (ישראל בקיץ) יש לזרוק מזון שהושאר בחוץ מעל שעה אחת.
הגבלת מזונות אחרים רלוונטיים בהריון:
- מלח - להיזהר ממזונות מלוחים מאוד כמו גבינות מלוחות, ירקות מוחמצים והמלחה.
- אלכוהול - בעבר התירו צריכה מתונה של אלכוהול במהלך ההיריון אולם בשנים האחרונות ההמלצה היא להימנע לחלוטין. אלכוהול נספג במהירות לדם כבר בקיבה ועובר את השלייה לעובר. עקב מחקרים אמינים מהשנים האחרונות מומלצת הימנעות מוחלטת בכל שלבי ההריון.
- קפה - צריכה מתונה של קפאין (סביב שלוש כוסות ביום) נחשבת בטוחה. יש לתת את הדעת שקפאין מצוי גם בתה, בשוקולד ובקולה. קפאין הוא חומר מעורר ומשתן.
- ממתיקים מלכותיים - רוב החומר המחקרי על ממתיקים והריון נעשה בחיות מעבדה ולכן מומלץ להמעיט עד כמה שניתן את השימוש בהם. שם הממתיק המלאכותי יופיע ב "מרכיבים" של המוצר ומומלץ לשים לב לכתוב.
העמדה הרשמית של מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) היא שהממתיקים המאושרים לשימוש מתאימים גם לנשים הרות. יש לקחת בחשבון שרוב הניסויים הקליניים על ממתיקים והריון נעשים בחיות מעבדה ויחד עם זאת, קיימים כמה ממתיקים מלאכותיים הגורמים אי נוחות מסוימת לאנשי המקצוע ובתקופה רגישה כמו הריון עדיף לנסות ולהימנע:
- סכרין - נמצא היום בשימוש נמוך יחסית לשנים עברו אבל עדיין מצוי במשקאות ומוצרים רבים. סכרין עובר את השלייה ונשאר ברקמה העוברית ולכן בטיחותו מוטלת בספק.
- ציקלמאט - אסור לשימוש בארה"ב אך מותר במדינות אחרות בהן ישראל. לא נפוץ בשימוש. לא מומלץ לשימוש בהריון.
- סוכרלוז ("ספלנדה") - לא נמצא בשימוש מספיק שנים כדי שיאספו מספיק עדויות לבטיחותו ולכן מומלץ לצרוך בזהירות או להימנע.
- אספרטיים - אחד ממרכיביו הוא חומצה אמינית פנילאלנין. אינו מומלץ לנשים חולות ב PKU או חולות במחלת כבד.
מאחלת לך הריון קל, בריא ויפה
טל פלג - דיאטנית קלינית מוסמכת
קליניקה - הנשיאים 8 הוד השרון, 050-2495252 talpelegdiet@gmail.com
מזמינה אותך להיות חברה שלי בפייסבוק ולקבל הרבה מידע וטיפים, חפשי אותי "טל פלג דיאטנית קלינית"